Am citit pe lab501 un review despre noile apărute AMD FX (Bulldozer).

În mare, pentru cei care nu stau să citească review-ul, sau măcar să vadă graficele / concluzia finală: noile procesoare sunt PROASTE!

Dau quote la comentariul făcut la acel articol:

Sincer să fiu nu cred că așa o să arate viitorul. Probabil o fi un CPU mai “faulty” sau revizia asta are probleme.

Nu cred că au dat-o atât de rău în bară. Nu cred că au scos pe piață o serie de procesoare FX atât de proaste. Sigur trebuie să fie ceva erori la mijloc. Hardware dar chiar și software.

Sau poate nu e atât de bun procesorul la performanța “per core“, dar excelează la următoarele generații de programe / jocuri (gen jocurile DirectX 11 sau programe care să implementeze mai bine tehnologia actuală, că software-ul ieșit pe piață în ziua de azi e …. mă abțin)

Sper să am dreptate în ce-am zis mai sus.
Dacă nu, sper măcar că următoarea generație de cpu de la AMD să concureze măcar un pic cu Intel.

Seria FX de la AMD era seria aia superioară. Erau acele CPU pe care nimeni nu și le permitea, și erau primele în topuri mai mereu. Deci nu cred că AMD ar fi scos niște procesoare numite FX care să fie atât de slabe. În unele teste sunt mai slabe decât vechile Phenom II-uri. Este puțin cam imposibil. Deci trebuie să fie o eroare undeva.

Dacă nu e nici o eroare am dat de dracu. Asta înseamnă că Sandy Bridge nu o să aibe DELOC competitori, deci Intel își permit să mențină prețurile actuale (sau să le micșoreze foarte puțin), iar următorul Ivy Bridge o să coste … destul. Să nu mai vorbim de plăcile de bază pentru CPU Intel.
Și cum mereu și-n orice domeniu se întâmplă, oricine lucrează mai bine atât timp cât au competitori (să fie mereu pe primul loc), deci dacă AMD n-o să reușească să facă un CPU bun Intel nu prea or să fie motivați să facă procesoare bune. Fie, ultima expresie e puțin trasă de păr, dar se poate!

Anyway, dacă AMD ar fi dat-o în bară, părerea mea e că ar fi dat-o din cauza arhitecturii (d’oh! logic!)

Citez de pe lab501:
Bulldozer vine cu un concept nou de arhitectura, in locul nucleelor in sensul de pana acum al cuvantului vom gasi module, alcatuite conform afirmatiilor AMD din cate doua nuclee fiecare. Aceste module au rolul de a permite o versatilitate superioara din punct de vedere al performantei dar si arhitectural, AMD avand la dispozitie crearea de modele superioare doar prin simpla adaugare a mai multor module.
Fiecare modul e alcatuit din aproape doua nuclee, existand o singura unitate de fetch, una de decodare si una de alocare pentru operatii in virgula mobila in fiecare modul, dar cu doua zone de executie si doua unitati de alocare aferente pentru operatiile integer.
Cache-ul L2 e deasemenea unic la fiecare modul, desi exista doua memorii cache L1, cate una pentru fiecare zona de executie. Putem sa spunem ca sunt doua nuclee per modul

bla… bla… bla…

Anyway, într-un final problema, din punctul meu de vedere e următoarea:

Au pus prea multe circuite!!! Băi nu mă dau expert, dar tot învăț la facultate cum se fac IC-uri (circuite integrate) și alte “chestii”, învăț de optimizarea lor, și peste tot văd același lucru: cu cât mai puține, cu atât mai bine!

Ăștia de la AMD au pus 8 module, fiecare modul având câte 2 nuclee, câte 2 L1 cache pe fiecare modul, multe unități, multe pipeline-uri, etc…!

De aici și consumul atât de ridicat. Și tot de aici și performanța slabă. Nu știu cum s-o descurca cu căldura degajată, dar pun pariu că e imensă și aia.

Off! Sper să mă înșel! Nu-mi place AMD, niciodată nu mi-au plăcut (chiar dacă mereu au fost early adopters și-n CPU și-n plăci video, niciodată n-au fost cei mai buni la nimic. Poate doar pentru puțin timp.
Anyway, sper să mă înșel! Vreau mai multe companii pe același domeniu, să se bată între ei, să vină idei din mai multe părți.

Uitați-vă la piața smartphone-urilor, a tabletelor și în principal a device-urilor de acest gen. E imensă și prețurile sunt accesibile. Mai tot omu’ își permite și din ce în ce mai mulți au telefoane cu sisteme de operare. De ce? Pentru că sunt multe companii care fac produse bazate pe Android. E competiție și între sisteme de operare și FOARTE MARE competiție între firme producătoare de hardware cu același OS (Samsung, Motorola, HTC, LG, și mulți alții)
În final, consumatorul are produse diverse și accesibile / ieftine.

Pe piața procesoarelor de smartphones iarăși stăm bine, că sunt mulți producători care fac SoC-uri. De aceea sunt și ieftine și accesibile (prin India a ieșit o tabletă la 35 USD, aka 100 lei. NOUĂ! Din fabrică! Cu garanție! La 100 lei!!!!)

Pe piața procesoarelor de pc-uri stăm prost și se vede. Peste 1.000 lei UN PROCESOR bun!!! De ce? Pentru că e SINGURUL atât de bun! Pentru că NIMENI nu poate scoate ceva atât de bun la un preț mai mic.

Eh, sper să mă înșel, sper să fie o eroare și AMD s-o repare curând, să scadă prețurile. Vreau Ivy Bridge ieftin și bun!

Nu vreau monopol!