Subtitlu: De ce încă ne mai facem scopuri în viață bazate pe concepțiile secolului trecut?

Alvin Toffler a spus:

“The illiterate of the 21st century will not be those who cannot read and write, but those who cannot learn, unlearn, and relearn”

Dacă încerc o traducere, ar suna cam așa:

”Analfabeții secolului 21 nu vor fi cei care nu știu să citească și să scrie, ci cei care nu pot să învețe, să uite/dezvețe, și să învețe din nou”

Poate nu vă dați seama ce-a vrut să zică omu’, chiar dacă a spus ceva genial. Poate 2013 nu e încă anul potrivit pentru așa ceva, dar în curând cu siguranță o să fie.

Analfabeții secolului 21Citește în continuare pentru a afla de ce îți e atât de greu să înveți (dacă ești la școală/facultate), de ce simți că viața e atât de crudă, de ce te simți uneori că nu faci ceea ce trebuie (chiar dacă toți îți spun că așa e bine). Poate chiar ai dreptate :-)

Hai să vă arat o viziune mai bună asupra acestui început de secol.

De când a început secolul 21, s-a schimbat enorm lumea (dăăh, se schimbă continuu, dar eu mă refer la altceva).
Noi încă trăim cu aceleași idei ale secolului 20. Și e oarecum normal. Bunicii și părinții noștri au trăit în acel secol, și e vorba de 100 de ani de descoperit cum se trăiește viața cel mai bine. Și cum noi învățăm de la părinți majoritatea chestiilor, ei ne învață pe noi chestii, așa am ajuns să trăim în secolul 21 cu idei despre viață ale secolului trecut.

Care-s ideile alea?
Păi e simplu. Ce știi tu că trebuie să faci pentru a avea succes în viață? E al naibii de simplu răspunsul, nu?
SĂ ÎNVEȚI! Asta e ceea ce încearcă toată lumea să ne învețe. O lecție despre viață pe care toți încearcă să ne-o implementeze în minte, și care se pare că se lipește de noi din ce în ce mai puțin. E și normal. Evoluăm, ne dăm seama inconștient că nu e cel mai bun lucru pe care-l putem face, și, fără să știm de ce, nu vrem să facem. Chiulim, avem note mici, etc.
Știți că sunt acei oameni care se laudă tot timpul că pe vremea lor sistemul de învățământ era altfel? Și că ei învățau de PLĂCERE? Și că era mai greu? Și bla bla bla.
Corect. Învățau de plăcere și era mai greu. Dar pe-atunci era cel mai bun lucru pe care-l puteai face pentru tine ca să ai succes în viață!

Acum NU MAI E! Din contră, în acest secol, să înveți, e cel mai prost lucru pe care-l poți face pentru tine! Îți garantezi o viață de sclavie!
Da da da, știu, toți părinții și copchiii prea comandați/educați de părinți (psihic, poate fără să-și dea seama) o să-mi sară în cap că mă înșel și că știu ei mai bine.
Dacă trăiau acum 100 de ani, le dădeam voie să-mi sară-n cap și le spuneam că au dreptate, și îi și felicitam pentru că VOR să învețe.
Acum le spun că-și fut viețile. Și îi “felicit” pentru viața de rahat ce-i așteaptă și pentru care muncesc din greu să intre.

Dar hai să încercăm să vorbim un pic și despre acest secol, despre CE E BINE în acest secol.
Suntem în 2013. Imaginați-vă că am fi în 1913, adică la începutul secolului 20, oarecum începutul erei industriale. Credeți că pe-atunci oamenii ȘTIAU secretul acelui secol? Care e cel mai bun lucru pentru acele timpuri? Nu! Existau de-alde Einstein care-și dădeau cu părerea, și cam atât. Ne-a luat 100 de ani să învățăm care a fost cel mai bun lucru pentru acele vremuri. Cei care au fost destul de inspirați să o ia pe calea învățământului pe-atunci au fost și cei mai avantajați. Ceilalți, well….

Din ultimul paragraf rezultă că e imposibil să spunem care e cea mai bună cale pentru acest secol. Dar hai să ne dăm cu părerea un pic.

De pe la începutul secolului (anul 2001) Internetul a început să prindă culoare, să ia viteză. Din ce în ce mai mulți oameni își cumpărau PC-uri și-și trăgeau net acasă. Au început să apară din ce în ce mai multe site-uri. După care au apărut blogurile. Ceva revoluționar pe-atunci. După care a apărut… social media. Aka hi5, twitter, linkedin, facebook.

În această perioadă, din ce în ce mai mulți oameni au început să-și dezvolte afaceri online, să scoată bani online. Inițial prin intermediul site-urilor. După aia din blogging. Acum din social media.

Ce-ți trebuie să știi să scoți bani din online (mulți bani) și să faci un job din asta?
Îți trebuie școală? Îți trebuie facultate? Te învață cineva prin vreo școală cum să faci bani pe internet din site-uri, bloguri sau facebook?
Nu cred!
Încă o întrebare: Credeți că POATE vreo școală să te învețe cum să scoți bani din internet?
Păi… prin 2003 se scoteau bani din site-uri. Toată lumea credea că ăsta e viitorul. Prin 2006 au apărut blogurile. O nouă lume. Alte metode de făcut bani. Acum conta enorm și CE scriai. Prin 2010 a apărut social media. Facebook. Iarăși alte metode de făcut bani, și ca să scoți bani, trebuia un nou concept, o nouă idee, ceea ce în 2003 sau 2006 NU exista!

Banii de mâine îi vei face printr-o metodă pe care o înveți; singur; mâine!

Nu există om, școală, workshop sau ORICE altceva care să poată să te învețe cum să scoți bani! Pentru că momentan NIMENI nu știe cum se scot bani din ceva ce ÎNCĂ NU EXISTĂ!

Desigur, încă se scot bani prin metodele secolului trecut. Dar și prin 1913 se scoteau bani frumoși din schimburi de fiare vechi, vândut de fân, etc. Vi se pare că în ziua de azi majoritatea oamenilor mai fac chestiile alea? Nu.

V-ați prins acum de legătura cu quote-ul de la începutul articolul?

Secolul trecut a fost era industrială. Unde inginerii erau la mare căutare, ca să creeze mașinării noi, deci aveai nevoie de multe școli să poți crea acele mașinării, și era o nevoie (cerere) ȘI MAI MARE de oameni de rând, MUNCITORI, care să LUCREZE cu acele mașinării. Cu cât învățai mai mult, cu cât aveai note mai mari, cu atât avansai mai mult în carieră, și aveai o viață mai bună (salariu mai mare, etc), direct proporțional cu notele și anii de școală pe care-i aveai.

Viitorul n-o să mai fie așa!

Pe zi ce trece apar din ce în ce mai multe mașinării AUTOMATE, care fac MUNCA în locul nostru. Pe zi ce trece cererea pentru locuri de muncă va fi MAI MICĂ! Poate ați auzit des de la oameni următoarea vorbă: nu găsesc nimic de muncă pe nicăieri. Nu mereu e vina omului că nu caută, ci e ceva NORMAL pentru era în care trăim.

Pur și simplu cererea pentru OAMENI scade pentru că apar mașinării care să facă munca oamenilor!

Ce e de făcut? Să murim de foame?

Nope!

Luăm ca exemplu 1 om, care nu a făcut nici o școală!
În 2001 și-a făcut un site, cu care a ajuns în 2003 să scoată peste 1000 euro pe lună.
În 2006 a trecut la blogging. A uitat tot ce știa până acum, pentru că nu-i mai foloseau acele informații, și-a învățat lucruri complet noi. Cum ar fi: content-ul e important.
Prin 2007 și-a dat seama că axarea pe o nișă e importantă. Scotea acum vreo 3000 euro pe lună.
Prin 2008 și-a dat seama că era la fel de important content-ul, dar lumea nu mai avea timp să citească articole de peste 1000 cuvinte, și a început să scrie la fel de calitativ, dar mult mai comprimat. Blogul lui a crescut și mai mult. Acum scotea peste 5.000 euro pe lună.
Prin 2010 și-a dat seama că lumea chiar nu mai are chef să citească DELOC. A uitat tot ce-a învățat despre cum să scrii povești, și-a trecut la twitter și facebook, unde posta poze interesante, link-uri spre chestii interesante, și status updates scurte și interesante. A făcut rapid foarte mulți followers, și-a ajuns să scoată peste 7.000 euro pe lună.

Well, deci ce e de făcut? Murim de foame? Continuăm să muncim pe rupte pentru a vinde fâneț? Sau deschidem ochii?

Eh lasă! E mai simplu să stăm cu ochii închiși. Măcar ne-au învățat părinții cum să ne trezim în fiecare zi la ora 7.00, să muncim pe rupte toată ziua pentru a vinde fân. Să facem asta pe bani relativ puțini, să avem o viață nenorocită (pe care să ne mințim în fiecare zi că e frumoasă), și … să murim. Scopul vieții!

Nu! Nu asta e soluția!
Soluția e….

Simplă!

Se numește PASIUNE!

Cititorule, ți-am băgat asta la sfârșit pentru a te bulversa și mai rău. Oricum n-ai înțeles nimic, oricum o să dormi în continuare. O să vezi într-un articol viitor de ce n-o să miști un deget pentru a face ceva pentru TINE ;)

Până atunci, Succes la a vinde fân! :>