Tocmai ce-a apărut un nou update la iOS (iPhone OS (Operating System) ), mai exact iOS 4.1 și cu ocazia asta mi-am dat seama de niște chestii despre internet.

Să povestesc. Blogurile mari (gen lifehacker / gizmodo de mari), și mai ales alea specializate pe un domeniu anume postează articole noi aproape INSTANTANEU ținând cititorii la curent cu ce se întâmplă. Ceva drăguț. Majoritatea blogurilor mari și mici, care postează news-uri despre un anumit domeniu, fac afirmații bazate pe un simplu tweet dat de “nu-știu-cine”.

Probabil că mulți știu și pe alții nu-i interesează, dar eu tot o spun.
Hai să vă zic cum “funcționează” internetul din ziua de azi. O PARTE a internetului. Acea a știrilor de ultimă oră.
Și apropo, dacă te interesează, câtuși de puțin subiectul, citește tot ca să înțelegi cel mai bine.

Un nene numit X, fiind programator de meserie și în același timp și pasionat de… să zicem iPhone, face și el în timpul liber ceea ce știe. Scrie cod. Pentru iOS (sistemul de operare de pe iPhone-uri). De ce? Păi… produsele în general sunt făcute din punctul de vedere al producătorului (woow!). Și cât de mult ți-ar place, de multe ori îi lipsește ceva. Și dacă te pricepi să-i adaugi ce-i lipsește, o vei face cu siguranță. Eh, așa s-au născut hackerii și oamenii din categorii asemănătoare.
Nenea X face un progrămel pentru iPhone-ul lui și vede că nu-l poate instala pentru că nu este semnat de Apple. Sau na, programul va modifica ceva prin OS-ul (sistemul de operare) lor și logic că ăia nu vor semna așa ceva (a semna o aplicație de către Apple înseamnă “a-i da liber” să fie instalată pe iPhone și de-a fi pusă la download pe net). Și atunci nenea X ce face? Se supără și le hack-uiește ălora OS-ul de-i ia mama dracului. Și nenea X ăsta are și-un blog pe care scrie ce mai face el / ce mai programează / etc. Și-un cont de twitter. Pe care vorbește cu amicii din același cerc (programatori) despre hack-uri sau ce face el acolo. Și toate chestiile astea sunt citite de toată lumea (mă rog, vreau să spun că nu-i conversație privată)

Ah da, și dacă tot are un blog, hai să scrie pe el ce-a făcut, să ajute și alți oameni să se bucure de iPhone mai mult decât se bucură acum. Sau ca fiecare om să-și poată adăuga acele chestii care LIPSESC din produs (în cazul ăsta produsul iPhone). Și-așa face nenea ăsta un tutorial în care explică cum să hack-uiești un iPhone. Și alți programatori cărora nu le-a trecut prin cap ideea asta se apucă și ei de hack și-n același timp de “scris” programe și pus free pe site-ul lor.
Peste câteva luni de zile deja sunt mii de programe pe net. Și utilizatorul de rând face și el hack-ul ăla ca să poată instala acele programe. În cazul nostru acest hack se numește jailbreak. În cazul Nokia (Symbian) se numește simplu ‘hack’. Anyway, ce vreau să spun e că mai la toate produsele există chestii de genul ăsta. C-o fi iPhone, c-o fi Nokia, c-o si MacOS, c-o fi Windows, c-o fi program gen Yahoo! Messenger, etc etc. La ORICE există mici hack-uri care nu sunt “suportate” de producătorul oficial și te amenință cu pierderea garanției dacă faci acea ‘modificare’.

Bun, acum c-ai înțeles care-i faza cu hack-urile la telefoane, de ce se face și cum comunică cei care le fac, hai să-ți spun ce vroiam de la început.

Îmi place că în ziua de azi s-a dezvoltat ENORM socializarea în online. Prin bloguri, prin forumuri, prin twitter și multe alte căi. Și asta CONTEAZĂ. Enorm, din câte-am observat azi.

Deci. A apărut o nouă versiune de iOS pentru iPhone care promite îmbunătățiri, chestii trestii. Dar dacă-l instalezi s-a cam dus dracului totul.
1 la mână: va fi versiunea oficială, non-hacked, deci nu mai poți instala programele / patch-urile / hack-urile de care-ți ziceam mai sus.
2 la mână: te vei trezi că ai un telefon CODAT. Și la Apple codat înseamnă că nu poți deschide telefonul. Adică îl deschizi, dar îți apare un mesaj să-ți spună INSERT SIM și atât. Nu poți face NIMIC cu el.

Deci ce-ai făcut? Cam nimic. Decât că ai versiunea de OS mult dorită numai că nu prea mai poți folosi device-ul. Închizi iPhone-ul și na, te pui să-ți cauți vechiul Nokia 1100 să inserezi undeva SIM-ul să ai telefon iarăși. Și acum ce faci? Te pui și cauți pe net cum se “face” telefonul (sau te duci cu el la decodat la un service).

Btw, eu m-am învățat minte să nu mai updatez la cea mai nouă versiune la un telefon codat, c-am plătit 150 lei să-mi decodeze N95-ul mai demult, când de-abia ce apăruse, că nu puteam de acasă (trebuia “aparatura” lor). Și înainte să fac vreun pas, m-am pus să caut să văd ce mai zice lumea de noua versiune și de metode de jailbreak.
Pot aștepta, logic, până când o apărea, dar na, nu sunt genul :-j . Dacă a apărut TREBUIE s-o am cât mai rapid posibil.

Bun. De-abia de-aici încep chestiile interesante.

“Hackerii” mari, care-au mai găsit exploit-uri și metode de jailbreak / unlock / hacktivate / etc, s-au pus pe treabă. Și orice mică chestie găsită e dată pe twitter.
Și bloggeri mici și mari care urmăresc acele persoane pe twitter și află că nenea Y a găsit un exploit se pune imediat să scrie pe blog ce-a aflat. Și cum e omul învățat, să înflorească, mai bagă de la el. Și-așa lumea de rând, care nu știe ce e ăla twitter, dar de-abia a aflat de blog și citește și el un blog acolo, află ceea ce-a scris bloggerul X. O informație greșită uneori.

Mi-a plăcut ce-a zis un tip de pe twitter, cam cel mai cunoscut care se ocupă de “baseband”-ul iPhone-urilor (o ‘componentă’ a iOS-ului). Hack-ul lor și alte alea. Spune pe twitter să nu updatezi la ultima versiune de iOS că schimba baseband-ul și se poate să nu mai poată fi decodat NICIODATĂ iPhone-ul. Și în următoarea secundă 20-50-100 de bloguri de la cele mai mari la cele mai mici scriu mare și urlă și atenționează userii că dacă updatezi ACUM (adică înainte de-a apărea o metodă sigură și testată de alții de jailbreak) nu mai poți decoda NICIODATĂ iPhone-ul, și îngrijorează userii și bla bla.
Și la câteva zeci de minute după aia îl întreabă cineva pe tipu’ ăla pe twitter dacă e adevărat. Și ăla începe să râdă și să facă puțin mișto și spune c-a zis așa să sperie lumea, să fie mai atenți când updatează, etc, și să NU updateze ACUM, ci să aștepte tutorialul care o să apară în curând.

Deci da! Ia-te după blogurile alea șmechere și după experții ăia care scriu pe ele și care-s vai și-amar de mama lor. Fie!

De ce le-am zis guguștiuci ăstora? Pentru că exact așa sunt. Au surse sigure și ca să fie primii, atunci când au o informație nouă o postează imediat.
În primul rând garantat 100% c-o va posta alterată și-n al 2-lea rând informația aia dacă o postează atât de repede, poate că peste 10 minute nu va mai fi valabilă. Dar na, lasă să fie zeci, sute, mii de cititori prost informați. Asta e. “C’est la vie”, nu? Trebuie să mănânce și gura lor ceva.

Ah, și mi-am amintit, un alt exemplu tot din seara asta. De pe un portal care era plin de aplicații pentru iPhone. Avea forum populat, blog comentat și multe altele. Și afirmă cu litere mari de tipar că numai la iPhone 4 i se schimbă baseband-ul, la iPhone 3G și 3GS NU i se schimbă. După ceva timp de căutat mi-am dat seama cât de mult se înșela. S-au afișat și pe wikipedia “iOS version history”. Și da, SE SCHIMBĂ baseband-ul ȘI LA 3G/3GS.
Să spunem că tipu’ de mai sus cu “nu-l vei mai putea decoda niciodată dacă faci update la baseband” avea dreptate (riiight!). Ce făceam dacă ma luam după un site de încredere și făceam update!? Rămâneam cu un iPhone bun de aruncat.
Well, pentru asta sunt bune blogurile mari de știri care postează pentru trafic >:D <